Anpassa textstorlek
A A A
04 maj 2011

Invigning av solceller på Ålidhem

På taket av Bostadens nyrenoverade hus på Matematikgränd 9 finns norra Sveriges första och - hittills Sveriges största – solcellsanläggning. Den 3 maj var det invigning.

Med under invigningen var Delegationen för hållbara städer med Peter Örn dess ordförande, i spetsen. Även Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd och Göran Ernstson, Umeå Energis vd samt inbjudna medarbetare och hyresgäster fanns på plats. 

Ekologisk lunch och rundvandring  

Efter invigningen serverades en ekologisk mingellunch på gården. Dagen avslutades sedan med en rundvandring på Ålidhem där man bland annat besökte nybyggnationerna på Geografigränd och det nya kulturhuset Klossen, som förverkligades efter en dialog med boende i området.

PICT0027_300.jpg

PICT0026_400.jpg

PICT0013_400.jpg

Fakta om solcellsanläggningen

De gamla taken byggs om inom ramen för projektet Hållbara Ålidhem och i samband med det prövar Bostaden solceller i lämpliga lägen. Umeå Energi medverkar för att de tekniska lösningarna ska bli optimala och utvecklingsarbetet sker i samarbete med Umeå kommun och Umeå universitet.

Syftet är att pröva förnybara energikällor och minska energiförbrukningen, som en del i den ekologiska hållbarheten. Solcellerna ska sättas upp på sammanlagt 12 hus på Ålidhem. Hela solcellsanläggningen färdigställs under 2014 och får då en yta på totalt 2 800 kvadratmeter, vilket gör den störst i norra Sverige.