Anpassa textstorlek
A A A
29 januari 2014

Invigning av Fair City

Fredag 31 januari är det inte bara invigning av Umeå 2014. Då invigs även Fair City – en världsutställning i miniatyr där Bostaden sponsrat arbetet med en paviljong. Utställningen kommer att finnas på Rådhusesplanaden under två veckor.

Fair City är ett projekt som drivs av Kulturverket och mynnar ut i nio små paviljonger som har olika teman och Bostaden är med som en av huvudsponsorerna.

Bostadens paviljong har tema Framtidens energi och har tagits fram i samarbete med barn från Östra Ersbodaskolan, Ersmarksskolan och Ersängsskolan samt Naturskolan. Totalt har ungefär 1000 barn arbetat med projektet. Här kan du se ett bildspel om skolornas arbete med Bostadens paviljong

Fair City Fair City

Illustration: Frida Hammar Foto: Kulturverket                

Framtidens energi

Elever från Östra Ersbodaskolan årskurs 2 träffade under höstterminen 2012 studenter från Arkitekthögskolan för att diskutera framtiden och energi. Utifrån barnens arbete har konstnären Frida Hammar skapat ett energihus för framtiden, som gör framtidens energi. Energin bildas i cirklar och spindelnät. Inspiration från barnens arbete har varit: varningar, högspänning, radiovågor och cirklar.

Sedan har konstnären Jens Pettersson Berger tagit vid och gestaltat barnens tankar om framtidens energi. Något som resulterat i en installation i form av en energimaskin som genererar energi och ljud av känslor.

En världsutställning i miniatyr

Den 27 januari flyttas paviljongerna till Rådhusesplanaden precis utanför stadsbiblioteket. Där ska de inramas av svängda snöväggar, ett inslag som återkommer i hela stadskärnan under invigningshelgen, likaså eldmarkörer och sittplatser av snö.

Så här ser paviljongerna ut. Storleken är 2.60 m bred, 3 m hög och 1,20 m djup.

Skiss av paviljong 

På ena sidan visas Frida Hammars tolkning av barnens arbete med arkitektstudenterna, på andra sidan är det plats för installation/utställning.

Kulturverket på plats under invigningen

Under invigningshelgen kommer Kulturverket att finnas på plats vid paviljongerna fredagen klockan 10–16, lördagen klockan 10–17 och söndagen klockan 10–14. På lördag bjuder de på varm choklad och bullar! Övrig tid behöver man boka tid med Kulturverket för visning.

Paviljongerna flyttas efter invigningen

Utställningen står kvar på Rådhusesplanaden till 14 februari, sedan flyttas paviljongerna ut till olika stadsdelar under resten av året. Bostadens paviljong kommer att stå på Ersboda.

Här kan du läsa en artikel om projektet på Umeå2014:s webb där Bostadens vd Ann-Sofi Tapani intervjuas.