Anpassa textstorlek
A A A
22 april 2016

Hållbara Ålidhem tilldelades pris som föredömligt projekt

Nätverket för hållbart byggande och förvaltande delade den 21 april ut två priser i samband med sitt storforum på Sliperiet. Priset för föredömligt projekt gick glädjande nog till Hållbara Ålidhem.

Hållbara Ålidhem tilldelas pris

Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd, tar emot pris från Nätverket för hållbart byggande och förvaltande

Juryns motivering till priset

”Den dramatiska branden julen 2008 då över 200 personer förlorade sina hem blev början för förvandlingen av kvarteret Assistenten på Ålidhem. Redan från start har återuppbyggnaden genomsyrats av ett brett hållbarhetsperspektiv. I nära samarbete med de boende, byggföretag och konsulter, energileverantör, Umeå universitet med flera, har Bostaden tillvaratagit såväl mångårig erfarenhet som nya impulser och forskningsresultat i sitt arbete att utforma ett hållbart bostadsområde. Hållbara Ålidhem visar att det är möjligt att lyckas förena ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet”.

 

Fakta - Hållbara Ålidhem

  • Renovering av 405 lägenheter med 40–50 procent lägre energianvändning.
  • 137 nybyggda lägenheter på nya Geografigränd med en energianvändningen på 65 kWh/kvm per år, 50 procent lägre än vad byggnormen kräver.
  • En av Sveriges största solcellsanläggningar på 2 654 kvadratmeter som beräknas producera cirka 350 000 kWh per år.
  • Vinterträdgård som under den ljusa perioden får all strömförsörjning via solceller.
  • Tvättmaskiner som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet vilket minskar elanvändningen.
  • En lägenhetsdisplay, Echolog, har installerats i lägenheterna. Den visar förbrukningen av el samt, varmt- och kallt vatten i realtid.