Anpassa textstorlek
A A A
14 februari 2014

Hållbara Ålidhem skänker prispengar till Ålidhems kultur- och resurscentrum

Hållbara Ålidhem vann Umeå kommuns miljöpris 2013. Priset består förutom äran av en prissumma på 10 000 kronor som projektet nu skänker till Ålidhems kultur- och resurscentrum för att användas i ett miljö- och hållbarhetsprojekt med barn och ungdomar på Ålidhem.

Check till Ålidhems kultur- och resurscentrum
Från vänster: Ann-Sofi Tapani, vd på Bostaden, Rebecca Samuel, Malin Bäckström och Sarah Kerubino, alla med i elvrådet samt Victoria Edman, enhetschef på Ålidhemsbiblioteket

På torsdag 13 februari kom representanter för projektet till Ålidhemsskolan och överlämnade en stor prischeck till elevrepresentanter och Ålidhems kultur- och resurscentrum.

– Vi tycker att det känns helt rätt att vi kan ge prissumman tillbaka till de unga som bor och går i skola på Ålidhem. Det är jätteviktigt att vi får med de unga i omställningen till en hållbarare livsstil. Det är ju de som är en av nycklarna till att vi lyckas skapa ett tryggare och energisnålare samhälle, säger Ann-Sofi Tapani, vd på Bostaden

Medel till hållbart lärande

– Det här är jättekul. Det är en möjlighet för oss att göra något extra för barnen i området. Vi har inte bestämt exakt vad vi ska göra ännu, men vi har ett tätt samarbete mellan biblioteket, fritidsgården och skolan här på Ålidhems kultur- och resurscentrum och kommer att diskutera det framöver. Och det känns viktigt att vi låter eleverna vara med från början när vi bestämmer hur vi ska använda pengarna på bästa sätt, säger Victoria Edman, enhetschef på Ålidhemsbiblioteket, en del av Ålidhems kultur- och resurscentrum.

Om Hållbara Ålidhem

Projektet Hållbara Ålidhem handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare och omfattar drygt 400 lägenheter som renoveras för att sänka energiförbrukningen. Därutöver har Bostaden även byggt cirka 140 nya lägenheter efter den ödesdigra branden juldagen 2008.

I projektet samarbetar Bostaden, Umeå kommun, Umeå Energi och Umeå universitet kring bland annat miljömässiga byggnadsmaterial, noggrann uppföljning av resultat, solceller och individuell mätning av el samt varm- och kallvatten. Energianvändningen har tack vare projektet minskat med 40–50 procent.

Kontakt

Ann-Sofi Tapani
Vd Bostaden
070-582 72 02
ann-sofi.tapani@bostaden.umea.se

Victoria Edman
Enhetschef Ålidhemsbiblioteket, Ålidhems kultur- och resurscentrum
070-212 01 92
victoria.edman@umea.se

Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun. Det handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare.