Anpassa textstorlek
A A A
19 mars 2015

Hållbara Ålidhem har nominerats till Energidépriset 2015

Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå universitet, Umeå kommun och Umeå Energi och har gjort Ålidhem till en mer hållbar stadsdel. Förutom en omfattande renovering av drygt 400 lägenheter där energianvändningen har minskat med cirka 35 procent, har dessutom en av norra Sveriges största solcellsanläggningar byggts i området. Nu har projektet nominerats till Energidépriset 2015 som uppmuntrar och belyser innovativa lösningar.

Hållbara Ålidhem-banner 

Totalt har tre olika projekt nominerats. Hållbara Ålidhem nomineras för ”att konkret och ambitiöst visa vägen för energieffektiv upprustning av miljonprogrammen, en stor och högaktuell utmaning. Det är ett väl genomtänkt initiativ som inkluderar ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.”

Vinnaren presenteras i slutet av mars

Vinnaren presenteras på Hållbarhetsdagarna den 26 mars där priset överlämnas av energiminister Ibrahim Baylan.

Fakta om Hållbara Ålidhem

Hållbara Ålidhem är ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling som bland annat innebär sociala, tekniska, miljömässiga och ekonomiska förändringar. Projektet övergripande målsättning har varit att minska energianvändningen i området, skapa trivsammare och tryggare miljö och omvandla Ålidhem till den hållbara stadsdelen.

Projektet har bland annat inneburit

  • renovering av 405 lägenheter
  • nybyggnation av 137 lägenheter på nya Geografigränd med en energiförbrukning på 65 kWh/kvm per år, vilket är 50 procent lägre än vad byggnormen kräver
  • bygget av en solcellsanläggning, en av norra Sveriges största och som beräknas producera cirka 350 000 kWh per år, vilket motsvarar 40 procent av områdets fastighetsel
  • bygget av en vinterträdgård som under den ljusa perioden får all strömförsörjning via solceller
  • nya tvättmaskiner som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet
  • en lägenhetsdisplay, Echolog, som visar förbrukningen av el samt, varmt- och kallt vatten har installerats i lägenheterna.

 

Läs mer om Hållbara Ålidhem