Anpassa textstorlek
A A A
15 december 2014

Glada romer efter lyckad julmarknad på Gammlia

Bostadens bidrag till pingstkyrkan för att hjälpa romerna skulle bland annat gå till deltagande vid julmarknaden på Gammlia där romerna sålde egenproducerat hantverk. Nu kan du se bilder och läsa pingstkyrkans rapportering från marknaden.

Syftet med julmarknaden var att skapa arbetsgemenskap mellan svenskar och romer, bidra till ökad självkänsla genom möjlighet till inkomst via arbete, visa Umeåborna en ny sida av sin personlighet och ge Umeåborna möjlighet att se på "tiggarna" med nya ögon.

Samarbetet med romerna runt verkstaden och julmarknadsförsäljningen fungerade mycket bra och romerna som har arbetat med oss är lika lyckliga och glada som vi! Julmarknaden blev en succé! Vi sålde tillsammans med romerna slut på så gott som hela vårt stora lager och bemötandet från både kunder och Västerbottens museum har varit mycket positivt.

På anslagstavlan i fikarummet skrev en av de romska killarna spontant på romani: "Vi romer älskar svenskar!"

Och dessutom...eftersom Bostaden bekostar julmarknadsomkostnaderna och vi har jobbat ideellt, så har glada romer i förhållande till arbetade timmar i verkstad eller försäljning fått ut en ordentlig timlön. Tack Bostaden för det!

Miriam Edmark, pingstkyrkan

Bilder från julmarknaden