Anpassa textstorlek
A A A
16 december 2015

Första spiken för Sveriges största kombohusprojekt

Igår slog det kommunala bostadsbolaget Bostaden i Umeå ned de första symboliska spikarna för de nio nya kombohusen på Böleäng i Umeå. Projektet är det enskilt största i Sverige och totalt byggs 180 lägenheter. De första hyresgästerna flyttar in redan i slutet av 2016.

Första spiken för kombohusen på Tranbärsvägen i Umeå
Pether Fredholm, vd på JSB, Hans Lindberg, kommunalråd, Bernt Andersson, styrelseordförande och Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd , framför en av de tänka entréerna till kombohusen.


Istället för ett traditionellt första spadtag slog Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd, Bernt Andersson, Bostadens styrelseordförande, Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande och Pether Fredholm, vd på JSB, ned varsin symbolisk spik som markerade starten för projektet.

Konceptet Kombohus bygger på en rikstäckande upphandling gjord av allmännyttiga bostadsbolags intresseorganisation, SABO. Konceptet har tagits fram bland annat för att pressa byggkostnader och därmed hyresnivåer.

- Det här konceptet innebär att Bostaden, genom oss, kan bygga på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt vilket leder till en vettig boendekostnad för hyresgästerna, säger Pether Fredholm, vd på JSB.

Hållbart och energieffektivt

Husen byggs i hållbara material med lång livslängd och är konstruerade för att kunna sättas upp snabbt, både tack vare att de redan upphandlats av SABO och för att de är förtillverkade. Det enda som byggs på plats är husgrund och komplementbyggnader som cykelförråd och soprum.

Husen är energieffektiva med en energianvändning på cirka 65 kWh/år/kvm, vilket ligger helt i linje med Bostadens hållbarhetstänk. De får även individuell mätning av el och varmvatten. Och tack vare att mycket av byggmaterialet transporteras via järnväg istället för med mer traditionella lastbilstransporter, minskar koldioxidutsläppen från transporterna med 99,8 procent enligt JSB.

- Projektet som både omfattar upprustning av ett intilliggande kvarter och nu det här nya som blir inflyttningsklart om ett år, är exempel på hur vi jobbar utifrån en helhetssyn. Vi jobbar i olika stadsdelar, vi bygger nytt, vi rustar gammalt och allt ska fungera för många olika målgrupper. Dessutom ska allt vi gör vara hållbart – socialt, ekologiskt och ekonomiskt, avslutar Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd.

Fakta

Antal lägenheter: Cirka 180 st fördelade i 9 hus varav 6 st trevåningshus och 3 st fyravåningshus

Lägenhetsstorlekar: 60 st ettor, 60 st tvåor och 60 st treor

Material: Stomme, bjälklag och innerväggar består av betong för hög brandsäkerhet och låga bullernivåer. Kakel och klinker i badrummen, eklamell i alla rum, delvis klinker i hall och utmed köksbänk. Tvättutrustning i badrum med avlastningsbänk och överskåp, förberedelse för diskmaskin och trådbunden porttelefon.

Hyra: Inte fastställd i dagsläget, men cirka 10–15 procent lägre än vid traditionella nyproduktioner

 

Mer information:

Ann-Sofi Tapani
Vd, AB Bostaden i Umeå                         
090-17 76 15, 070-582 72 02, ann-sofi.tapani@bostaden.umea.se

Berndt Elstig
Fastighetschef, AB Bostaden i Umeå
090-17 75 40, 070-676 92 23, berndt.elstig@bostaden.umea.se