Anpassa textstorlek
A A A
21 augusti 2015

Enkla och miljövänliga städtips

För att hålla rent hemma behöver du inte mängder av kemikalier och inte heller flera olika produkter för olika utrymmen i hemmet. Ofta fungerar det bra att använda sig av produkter ur skafferiet. Här får du sju enkla och miljövänliga städtips.

Citroner 

Gör mikron ren med citron

Pressa ur ena halvan av en citron i en skål som tål mikrovågsugn. Lägg den urpressade halvan i skålen och täck med vatten. Sätt behållaren i mikrovågsugnen och kör på hög effekt i en minut. Torka sedan av med en fuktig mikrofibertrasa.

Städa ugnen invändigt

Blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya sedan ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 minuter. Stäng av och låt svalna. Sedan är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma - ställ in en djuptallrik med ättika i ugnen på 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.

Citron gör kaklet blankt

Blanda saften från en citron med lika delar vatten och ättika och du har en universallösning till badrumskaklet eller kristallkronan. 

Ta bort dålig lukt med kaffe

Häll upp kaffe på ett fat och ställ i kylskåpet så försvinner dålig lukt.

Rengör disktrasan

Förläng enkelt livslängden på din disktrasa. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Detta bör göras en gång i veckan, då dör alla bakterier.

Rengör diskbänk och diskho

Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska. Spraya över diskbänk och ho och låt verka en stund. Eftertorka med en mikrotrasa eller hushållspapper. Färska fläckar får du enkelt bort från diskbänken om du gnider dem med urpressade citronskivor.

Ta bort kalkfläckar med ättika

Testa först att ta bort kalkfläckarna med ren ättika. Om det inte fungerar kan du istället koka 1,5 dl ättika med 1,5 dl vatten. Tillsätt sedan ¼ tsk salt. Lägg blandningen på kalkavlagringarna och låt verka minst en timme. Skölj därefter rent med vanligt vatten och torka torrt med hushållspapper eller en mikrotrasa. Paraffin fungerar också bra mot kalkränder.

Skriv ut städtipsen