Anpassa textstorlek
A A A
12 november 2018

Elever på Dragonskolan bygger åt Bostaden

Sedan i januari har elever på byggprogrammet på Dragonskolan fått färdigställa tre lägenheter åt Bostaden – som en del av sin utbildning.

Berndt Elstig 

– Vi vill skapa möjligheter för ungdomar att bli duktiga snickare. Eleverna har gjort ett jättebra jobb, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden.

De tre aktuella lägenheterna finns på Älgvägen på Marieberg och har bildats av lokaler som tidigare innehöll en vävstuga bland annat.

–När eleverna är med och bygger lägenheter får de öva på en mängd olika moment – det blir väldigt lärorikt. Våra egna entreprenörer har också varit med och hjälpt till, exempelvis vid rörmokeri, men det mesta har eleverna från Dragonskolan åstadkommit, säger Berndt Elstig.

Eleverna har jobbat med projektet sedan i januari och efter en slutbesiktning av lägenheterna i september står de nu helt klara.

– Det är värdefullt för oss att hjälpa eleverna med det här. Att eleverna tidigt får erfarenhet från komplexa byggen tryggar den framtida kompetensförsörjningen, säger Berndt Elstig.
Bostaden har betalat för bygget – inte i form av lön till eleverna, utan som ersättning till skolan för omkostnader, resor och lärare.
– Det här är en del av elevernas praktik, säger Berndt Elstig.

Lennart Mannberg är platschef på Dragonskolans byggpraktikprojekt. Han är positiv till Bostadens satsning och menar att det har varit lärorikt för eleverna.

– Den allra bästa undervisningen är att få vara med ute på ett bygge och använda händerna. Man ställs inför helt andra problem i det verkliga arbetslivet än i en lektionssal. Nu hoppas vi på fler samarbeten med Bostaden, säger Lennart Mannberg.

Och planer på ett fortsatt samarbete finns – bara rätt objekt dyker upp.

– Det bästa är större renoveringsprojekt – ett sådant uppdrag passar bra. Det måste vara ett projekt där det inte finns någon verksamhet sedan tidigare och där det inte är tidsbestämt att någon ska flytta in – därför kan vi inte bara ta vilket projekt som helst. Men vi är positiva till det här och vill absolut fortsätta, säger Berndt Elstig.

Mer information:
Berndt Elstig
Fastighetschef
Telefon: 090-17 75 40
E-post: berndt.elstig@bostaden.umea.se

Lennart Mannberg
Platschef på Dragonskolans byggpraktikprojekt
Telefon: 070-327 78 55
E-post: lennart.mannberg@umea.se