Anpassa textstorlek
A A A
13 oktober 2015

Celebert besök på Hållbara Ålidhem

Den 12 oktober besöktes Bostaden av energiminister Ibrahim Baylan. Under besöket i Vinterträdgården på Ålidhem, berättade vår vd, Ann-Sofi Tapani om hur vi arbetat med energieffektiv renovering i projektet Hållbara Ålidhem. Representanter från Umeå Energi, Umeå universitet, kommun- och landstingsledning fanns också på plats.

 

Ibrahim Baylan besöker vinterträdgården

Bostadens vd, Ann-Sofi Tapani, berättar om projektet Hållbara Ålidhem

Ibrahim Baylan besöker Ålidhem 

Rundvandring på Matematik- och Geografigränd

Ibrahim Baylan besöker Ålidhem


Om Hållbara Ålidhem

Hållbara Ålidhem är ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling som bland annat innebär sociala, tekniska, miljömässiga och ekonomiska förändringar. Den övergripande målsättningen med projektet är att minska energianvändningen i området, skapa trivsammare och tryggare miljö och omvandla Ålidhem till den hållbara stadsdelen.

Det har gjorts inom projektet

  • Renovering av 405 lägenheter som alla kommer att få 40–50 procent lägre energiförbrukning.
  • Nybyggnation av 137 lägenheter på nya Geografigränd med en energiförbrukning på 65 kWh/kvm per år, 50 procent lägre än vad byggnormen kräver.
  • Solcellsanläggning som fullt utbyggd blir mer än 2650 kvadratmeter - en av Sveriges största som producerar cirka 350 000 kWh per år.
  • Vinterträdgård som under den ljusa perioden får all strömförsörjning via solceller.
  • Nya tvättmaskiner som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet, vilket minskar elanvändningen.
  • Echolog, en lägenhetsdisplay, installeras i lägenheterna. Den visar förbrukningen av el samt, varmt- och kallt vatten.

 

Läs mer om Hållbara Ålidhem