Anpassa textstorlek
A A A
04 februari 2013

Bostaden har startat årets hyresförhandlingar

AB Bostaden har nu överlämnat ett första underlag till Hyresgästföreningen i Umeå. Det är en hyreskalkyl som inleder förhandlingarna om nya hyror från 1 april 2013. Yrkandet i år är 1 procent lägre än 2012 och uppgår till 2,8 procent. För en normallägenhet på tre rum och kök innebär en sådan höjning att månadshyran höjs med ungefär 150 kr.

- Vi behöver precis som andra verksamheter naturligtvis hålla den takt som prisökningar i branschen innebär, exempelvis för skötsel, uppvärmnings-kostnader, taxor och löneökningar. Men det är också viktigt att vi kan fortsätta den inslagna vägen för att förbättra och underhålla våra hus – både inne i lägenheterna såväl som själva byggnaderna. Vi märker också att det är något som våra hyresgäster verkligen uppskattar och tycker är viktigt. Vi har ett system för lägenhetsunderhåll som ger hyresgästerna eget inflytande som är värdefullt, säger Sven-Ove Lindström, förhandlingsansvarig hos AB Bostaden.

De lägenheter som ingår i kalkylen omfattas av hyressättningssystemet Poängen, ett system som är framtaget av parterna på hyresmarknaden.

Yrkandet om en höjning av hyran utgår från dagens hyresnivå.

När det gäller bostadslägenheter som blev färdiga år 2000 och senare vill Bostaden ha en individuell bedömning av respektive områdes behov av hyresjustering.

För de bostäder som tillhör Bostadens dotterbolag - det gäller bland annat Holmsundsbyggnader - begär Bostaden ett så kallat hängavtal i samband med den uppgörelse som träffas för moderbolagets bostäder.

 

Mer information:

Sven-Ove Lindström
Affärsutvecklare och förhandlingsansvarig
Telefon: 070-621 30 98

Hanna Olsson
Kommunikations- och marknadschef
Telefon: 090-17 76 60 eller 070-605 48 47