Anpassa textstorlek
A A A
06 februari 2019

Bostaden gör stora renoveringar på Ålidhem

Våren 2019 inleder Bostaden en större renovering på Pedagoggränd på Ålidhem. Hela projektet beräknas ta tre år – åtta månader per hus. I första etappen av två är det Rekab Entreprenad som utför bygget.
Pedagoggränd

Det är cirka 190 lägenheter som ska renoveras på Pedagoggränd med start våren 2019. Renoveringen är omfattande och kommer påverka hela lägenheterna, bland annat ska badrummen totalrenoveras, avloppsstammar och fönster bytas, nya kök sättas in och nya ventilationssystem installeras. Dessutom dras ny el in och trapphusen fräschas upp samt att nya tillgängliga och trygga tvättstugor byggs på gården – som ersättning till de tvättstugor som i dag ligger i källaren.

– Det är ett omfattande projekt som drar igång. Hyresgästerna får etappvis tillfälliga evakueringsboenden, eftersom de inte kommer kunna bo kvar under tiden arbetet görs i deras lägenhet, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden.

Bygget sker i två etapper. I etapp ett renoveras tre huskroppar med totalt 90 lägenheter samt att en ny tvättstuga byggs på gården. För denna etapp har Bostaden fått cirka 6,9 miljoner i statligt stöd.

– Det stödet går till att reglera hyrorna för de boende så att hyresnivåerna inte ska öka så snabbt när renoveringen är genomförd. Därtill får vi 500 000 kronor i statligt stöd som ska gå till energieffektiviserande åtgärder, säger Berndt Elstig, fastighetschef.

I etapp två renoveras 105 lägenheter samt att en ny lägenhet skapas. Även i denna etapp byggs en ny tvättstuga på gården.

– De aktuella husen är i behov av renovering – det kommer bli ett stort lyft för våra hyresgäster, säger Berndt Elstig.

Byggnationerna beräknas dra igång våren 2019 och pågå i tre år. Entreprenören som ska utföra bygget i första etappen är Rekab Entreprenad. Etapp två är ännu inte upphandlad – den upphandlingen går ut om cirka ett år.

– Rekab är en trygg partner som vi jobbat med ett antal gånger förut. Nu ska vi göra allt vi kan för att göra det här till ett bra projekt som gynnar både oss själva, Rekab och våra hyresgäster, säger Marcus Svensson, byggprojektledare på Bostaden.

– Vi har jobbat tätt med med Bostaden tidigare och vi fungerar bra ihop. Det här är ett relativt stort projekt för oss – och det kan generera ett antal arbetstillfällen till Umeå. Vi gillar att bygga i Umeå, och nu känns det extra kul att få bygga in energieffektiviseringar i husen på Ålidhem, säger Anton Johansson, vd på Rekab.

Mer information:
Elin Olsson
kommunikatör och presskontakt
Telefon: 070-612 55 61
E-post: elin.olsson@bostaden.umea.se