Anpassa textstorlek
A A A
26 september 2018

Bostaden bygger upp det eldhärjade huset

Nu står det klart att Bostaden bygger upp huset som eldhärjades på Tomtebo i augusti. Återuppbyggnaden har redan börjat och allt beräknas vara klart om ett år.
Vid branden på Älvans väg totalförstördes Bostadens hus med 15 lägenheter. Men stommen till byggnaden klarade sig, vilket gör att huset inte behöver rivas utan det kan renoveras. Det blir en stor renovering där bland annat ytterväggar, men kanske även innerväggar, ska tas ned. I delar av byggnaden finns också vattenskador efter släckningsarbetet som måste åtgärdas.

– Det absolut viktigaste var att ingen människa kom till skada vid branden, men vi är också glada över att vi slipper riva huset. Nu kan vi får nyskick på det genom en renovering istället, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden.

Först i kön till de nya lägenheterna blir de tidigare hyresgästerna, som efter branden fick evakueras till lägenheter i närområdet.

– Evakueringen gick snabbt att lösa tack vare ett gott samarbete mellan Bostaden och försäkringsbolagen. Lägenheterna har fördelats via både Bostadens bestånd och privata bostadsbolag, säger Mikael Lundgren, förvaltningschef på Bostaden.

Huset på Älvans väg är just nu övertäckt för att skyddas mot väderpåverkan. Värmen ska också slås på i huset så ingenting fryser sönder.

– Huset bör vara klart inom ett år. Vi ser fram emot att kunna lösa det här på ett smidigt sätt – och få ett hus i nyskick, säger Berndt Elstig.