Anpassa textstorlek
A A A
11 januari 2019

Bostaden bygger 300 nya lägenheter på Ålidhem

Nu planerar Bostaden närmare 300 nya lägenheter vid Magistervägen på Ålidhem – i nio nya hus. I samma veva byggs ett kontorshus och ett parkeringshus som blir ett av Umeås största.

Magistervägen 

– Det är bostadsbrist i Umeå och då måste vi tänka smart och bygga på ytor som är outnyttjade, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden.

Ålidhem är ett av Bostadens största bostadsområden – och nu blir det ännu större. Bostaden bygger närmare 300 lägenheter i nio nya hus. De nya husen byggs på parkeringsytor vid Magistervägen, som i dag är relativt outnyttjade.

– Med den bostadsbrist det är i Umeå i dag måste vi hitta nya ytor att bygga på. Det gynnar Umeås utveckling, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden.

Åtta av husen byggs på fyra större parkeringsytor, och det nionde byggs i närheten där det i dag står ett antal paviljonger – som härstammar från OS i Lillehammer. Dessa har enbart haft ett tillfälligt bygglov och ska nu flyttas. Målsättningen är att de inte ska rivas utan återanvändas.

– Husen vi bygger blir 4–5 våningar och kommer innehålla ettor till fyror, men framför allt tvåor – det är just tvåor vi ser störst efterfrågan på, säger Niklas Broddeskog, byggprojekledare på Bostaden.

På grusplanen mellan Språkgränd och E4 bygger Bostaden även ett sex våningar högt kontorshus med närmare 6 000 kvadratmeter kontorsyta. Invid kontorshuset byggs även ett stort parkeringshus med fyra våningar och närmare 500 platser.

– Det blir ett av Umeås största, konstaterar Niklas Broddeskog.

Han berättar att byggstart sker hösten 2019 – om allt går enligt plan. Då prioriteras kontorshuset och parkeringshuset i första hand.

– Vi måste börja ersätta hyresgästernas parkeringsplatser först innan de gamla försvinner på parkeringsytorna som bebyggs, säger Niklas Broddeskog.

Alla hyresgäster som i dag har en parkeringsplats på de aktuella parkeringsytorna kommer erbjudas en plats i det nya parkeringshuset. Under byggtiden kan tillfälliga parkeringslösningar bli aktuella, men ingen som har en bilplats i området kommer bli utan.

I december skickades bygglovet för bostäderna in till kommunen. Bygglovet för garaget och kontorshuset skickas in under våren.

Mer information:
Niklas Broddeskog
Byggprojektledare
Telefon: 090-17 75 57
E-post: niklas.broddeskog@bostaden.umea.se

Berndt Elstig
Byggprojektledare
Telefon: 090-17 75 40
E-post: berndt.elstig@bostaden.umea.se