Anpassa textstorlek
A A A
07 november 2014

Bostaden bygger kostnadseffektiva koncepthus

På Böleäng, där man sedan tidigare beslutat att riva ett kvarter med cirka 70 lägenheter, står det nu klart att Bostaden ska bygga 9 st så kallade kombohus, det vill säga nyckelfärdiga och standardiserade flerbostadshus som är mycket energisnåla och med minimalt underhållsbehov. Kombohusprojektet är det enskilt största i Sverige. Totalt byggs cirka 180 nya lägenheter och byggstarten beräknas bli årsskiftet 2015/2016.

Konceptet Kombohus bygger på en rikstäckande upphandling gjord av allmännyttiga bostadsbolags intresseorganisation, SABO. Konceptet som tagits fram för att pressa byggkostnader och därmed hyresnivåer, innebär att Bostaden på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt kan bygga ett stort antal lägenheter.

- I och med att konceptet redan är upphandlat via SABO, kan vi komma igång med byggprocessen snabbt och bygga till ett lägre pris, säger Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd.

Hållbara material med lång livslängd

Husen byggs i hållbara material med lång livslängd och är konstruerade för att kunna sättas upp snabbt, både tack vare att de redan upphandlats av SABO men även för att de är förtillverkade. Det enda som byggs på plats är husgrund och komplementbyggnader som cykelförråd och soprum. Entreprenör i projektet är JSB.

- Husen är förtillverkade och levereras i färdiga block, något som gör byggprocessen effektivare, säger Berndt Elstig, chef för Bostadens enhet fastighetsutveckling.

Kombohusens stomme, bjälklag och innerväggar består av betong vilket ger hög brandsäkerhet och låga bullernivåer. Husen har hög boendestandard med kakel och klinker i badrummen, eklamell i alla rum, delvis klinker i hall, klinker utmed köksbänk, tvättutrustning i badrum med avlastningsbänk och överskåp, förberedelse för diskmaskin och trådbunden porttelefon.

Kombohusen är typhus och kan byggas mellan 2 och 4 våningar höga. Av de totalt nio hus som Bostaden bygger på Tranbärsvägen på Böleäng, blir 6 st 3 våningar och 3 st 4 våningar. Kombohus enligt detta koncept finns i dagsläget uppförda på en rad andra platser i landet, bland annat Iggesund, Färjestaden, Halmstad, Bålsta, Smygehamn och Bjuv.

Energieffektivt

Husen är energieffektiva med en energianvändning på cirka 65 kWh/år/kvm, något som ligger helt i linje med Bostadens miljötänk. De får även individuell mätning av el och varmvatten.

Fakta

Planerad start: Årsskiftet 2015/2016
Antal lägenheter: Cirka 180 st
Lägenhetsstorlekar: 60 st 1:or, 60 st 2:or och 60 st 3:or
Hyra: Inte fastställd i dagsläget


Kontakt:

Ann-Sofi Tapani, vd
070-582 72 02                
ann-sofi.tapani@bostaden.umea.se

Berndt Elstig, chef fastighetsutveckling
090-17 75 40
berndt.elstig@bostaden.umea.se

Hanna Olsson, kommunikationschef
090-17 76 60
hanna.olsson@bostaden.umea.se

Berndt Elstig, Ann-Sofi Tapani och Pether Fredholm 

Från vänster: Berndt Elstig, Bostadens fastighetsutvecklingschef, Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd och Pether Fredholm, vd vid JSB.

Skiss på innergård - Tranbärsvägen
Skiss över hur en av gårdarna kan komma att se ut

Kombohus, 4 våningar
Kombohus i fyra våningar