Anpassa textstorlek
A A A
07 oktober 2015

Baka en pizza för miljön!

I Sverige slänger vi i genomsnitt 28 kg mat per person i onödan varje år. Och uppemot 35 procent av matavfallet i en genomsnittsfamilj kan ätas om man tar hand om det. Istället för att slänga överblivna matrester i soporna – varför inte lägga dem på en pizza?

Illustration av en pizza 

Antingen kan du göra en större pizza i ugn med riktig pizzadeg och tomatsås, eller så gör du små pizzor i mikrovågsugn som du kan äta till lunch eller som matigare kvällsfika. Använd rågkakor eller överblivna tortillabröd från tacomiddagen som du breder tomatpuré eller passerade tomater över innan du kryddar och lägger på matresterna.

Frys in pizzadeg

Vill du göra det lätt för dig kan du göra en större sats pizzadeg och frysa in portionsbitar som du sedan låter tina i kylen över natten innan du ska göra din pizza.  

Hur mycket mat slänger du?

Om du och ditt hushåll minskar mängden mat som slängs i onödan kan ni spara upp till 6000 kr per år, samtidigt som ni gör miljön en tjänst. Här hittar du ett enkelt snabbtest där du kan kolla dina kunskaper i hur du bäst tar hand om maten och minskar svinnet