Anpassa textstorlek
A A A
20 april 2018

Positivt resultat av miniundersökning

För några veckor sedan gjorde vi en enkätundersökning där vi frågade vad man tycker om vår ljusfestival, Bostadens höstljus. Enkäten skickades ut till våra hyresgäster via e-post och alla kunde svara anonymt. De som inte är hyresgäster hos oss kunde svara på enkäten via vår webb.

155 personer lämnade svar på våra fyra frågor

80 procent av de som svarade har uppmärksammat ljusfestivalen och 95 procent tycker att den håller på lagom länge eller för kort tid. Hela 89 procent vill att Bostaden ska fortsätta att arrangera ljusfestivalen och 85 procent vill gärna ha en ljusinstallation i sitt eget bostadsområde. De områden som nämndes flest gånger var Holmsund, Öbacka och Ersboda.

Både positiva och negativa kommentarer

Sist i enkäten kunde de som svarade skriva något om ljusfestivalen. Där fick vi både ris och ros. Till exempel tyckte några att vissa ljusinstallationer var riktigt fula och någon tyckte helt enkelt att vi skulle skrota ljusfestivalen. Men vi fick också många positiva kommentarer och det är vi glada över.
 
”Ljusfestivalen ger mig och mina vänner ett stort mervärde. Det ger lust att utforska de bostads- och centrala områden där installationerna är. Eftersom det gör sig bäst till fots så blir längre promenader i sällskap naturligt. För att hinna uppleva allt så önskar vi att utställningarna pågick längre. Ofta vill vi se dem mer än en gång! De är superfina och sprider glädje och skönhet och överraskar, Dessutom gör de ibland att vi kvinnor känner oss lite tryggare eftersom det lyser upp och riktar uppmärksamhet till platser som annars skulle vara mycket mer oansenliga och dunkla utan installationen i närheten […] Tack för att Bostaden arrangerar Ljusfestivalen varje år.”

Bostadens höstljus 2018

Med tanke på det positiva resultatet i undersökningen arbetar vi för att också i år kunna lysa upp när vintermörkret sänker sig. Att vara så miljövänliga som möjligt är något vi alltid strävar efter i hela vår verksamhet. Därför kommer vi att använda LED-belysning, precis som tidigare år.

Varför ljusfestival?

Under flera år arrangerade Umeå kommun ljusfestivalen Höstljus med konstnärliga ljusinstallationer i Umeå centrum. Men för fem år sedan lade kommunen ner sin ljusfestival. Då lånade vi på Bostaden idén och lät installationer komma ut i våra bostadsområden istället för att vara samlade i centrum. Med ljusinstallationerna vill vi skapa något lite extra ute i våra områden och lysa upp i höstmörkret innan julen, med all sin belysning, tar över. Det är värt mycket att människor blir glada. Och vi tror att ljusfestivalen kan bidra till det!

Hippie van Mural - Kvarnvägen
"Hippie van Mural" Kvarnvägen, Väst på stan.