Anpassa textstorlek
A A A

Tips för din uteplats


Rosa blommor i Bostadens rabatter 

Vi på Bostaden är måna om att det är fint i rabatterna i våra områden. Det gäller även alla uteplatser. Här kommer några tips från våra trädgårdstekniker på hur du bäst tar hand om din uteplats.

  • Börja rensa platt- och rabattytor från ogräs på våren så hinner inte ogräset sprida sig. Rensa rabatterna tre till sex gånger per säsong beroende på hur täta buskarna och perennerna är.
  • Använder du komposterad kogödsel på våren blir jorden lucker, näringsrik och växterna blir tätare. Det gör att ogräset inte växer lika bra. Pelleterad hönsgödsel går också bra att använda. Gödsla inte senare än 15 juli.
  • Kantskär rabatter som angränsar mot gräsmattan så förhindrar du att gräs växer in från sidorna. Om du får mycket ogräs eller ris när du städar på din uteplats, kontakta din kvartersvärd så hjälper hon eller han till med att köra bort det.
  • Tänk på att inte att lägga kullerstenar i kanterna mot gräsmattan då det försvårar skötseln.
  • Har du buskar i rabatterna, beskär några gamla grenar tio centimeter från marken varje år, antingen tidig vår eller under juli, augusti eller september. Buskarna kommer då att hålla sig livskraftiga och ge mer blomning eller frukt.
  • Låt gärna höstlöv ligga kvar under buskarna. Det gör att jorden hålls mullrik och luftig. Det bevarar dessutom fukt och håller undan ogräs.
  • Det är också viktigt att du håller uteplatsen ren och snygg. Det är till exempel inte tillåtet att förvara sopor på uteplatsen, eftersom det drar till sig fåglar eller råttor och dessutom kan lukta illa och störa dina grannar. Tänk också på att det inte är tillåtet att mata fåglar på uteplatsen eller balkongen.
  • Om du vill ändra något på din uteplats måste du alltid prata med din kvartersvärd innan.

 

Lycka till med uteplatsen!

Min personliga sida

Från onsdag 25 mars och cirka två veckor framåt, kommer du som bostadssökande eller hyresgäst inte att kunna logga in på den personliga sidan. Läs mer

Kontakt

Kundcenter

Mejla: Kundcenter
Ring: 090-17 77 00

Växel

Ring: 090-17 75 00

Kvartersvärdar

Kontaktlista

Adress

Besök: Östra Kyrkogatan 2,
Moritzska gården
Post: Box 244, 901 06 Umeå

Telefontider:

Måndag–fredag 08.00–12.00

Besökstider:

Måndag–torsdag 9.00–16.30
Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12–13

Om du tänkt besöka oss

Med anledning av spridningen av Corona-viruset ber vi dig som har luftvägsbesvär, feber eller hosta att inte besöka vårt Kundcenter eller våra andra kontor.

Journummer:

Vid allvarliga fel som inträffar efter kontorstid eller under helger ring 090-14 26 10.
Vid brand, olyckor eller inbrott ring 112.

För att få eller lämna information om olyckor eller kriser, ring 113 13.

Personuppgiftsansvarig

Mejla: gdpr@bostaden.umea.se