Anpassa textstorlek
A A A

Kvartersråd


 

Visste du att du och dina grannar tillsammans kan vara med och påverka hur boendemiljön i ert område ska se ut? Ni kan även få ekonomiskt stöd från Bostaden för att till exempel genomföra olika arrangemang.

Här kan du läsa mer om kvartersråd och hur du enklast bildar ett där du bor.

 

Kvartersråden skapar en bättre boendemiljö

Hos Bostaden finns idag cirka 40 olika kvartersråd. De har alla visat att det bland våra hyresgäster finns massor med idéer som kan göra boendet lite bättre – allt från trevliga fikastunder till större projekt som att ordna en gemensam snickarverkstad. Men det kan lika gärna handla om gårdsfester, blommor, sommarmöbler, julgran eller något annat som ni vill ha på ert område.

När alla får vara med i processen höjs kvaliteten och alla trivs bättre med sitt boende. Genom att själva få bestämma hur gemensamma saker som kvarterslokal och innergård ska skötas, blir också servicen bättre. Om till exempel någon av er hyresgäster har hand om nyckeln till bastun behöver ni inte passa några öppettider.

 

Hur bildar man ett kvartersråd?

För att bilda ett kvartersråd krävs att ni är minst tre personer som bildar en styrelse. Någon i styrelsen måste vara kassör och ansvara för ekonomin samt göra en enkel redovisning av var pengarna tar vägen. Ni behöver också anlita en revisor, en person som granskar kassaboken varje år. Revisorn ska inte sitta med i styrelsen. Hen ska i slutet av varje år kontrollera att pengarna används på ett bra sätt.

Det krävs också att ni har ett gott samarbete med kvartersvärden som finns till hands hela året och hjälper till om ni är ovana och osäkra. När ni har bildat en styrelse får ni direkt ett startbidrag på 1 000 kronor för inköp av till exempel kontorsmaterial, kaffe till era möten och annat smått och gott.

 

Hur mycket pengar bidrar Bostaden med?

Sammanlagt kan ni få upp till 15 000 kronor per år till ert område. Kvartersrådet får pengar ur två olika potter. Den summa pengar ni kan få ur den ena potten beror på hur många lägenheter eller studentrum som finns i området. Förutom startbidraget på 1 000 kronor får ni även 32 kronor per lägenhet. För ett normalstort område blir det ungefär 5 000 kronor. Den summa pengar ni kan få ur den andra potten är 2 kronor per kvadratmeter boendeyta. Den potten brukar ge 5 000–10 000 kronor om året, beroende på hur området ser ut.

 

Hur ska pengarna användas?

Pengarna ur den första potten får ni i kvartersrådet använda till allt som gör boendet trevligare. Hälften av pengarna ur den andra potten bestämmer kvartersrådet och kvartersvärden gemensamt om vad de ska användas till. Det kan till exempel vara till förbättringar av gården eller andra gemensamma utrymmen eller någon aktivitet som stärker gemenskapen på området. Hur den andra hälften av pengarna ur pott nummer två ska användas bestämmer ansvariga på Bostaden. Det beror på att vi vill att pengarna ska används ungefär lika på olika områden.

Vi vill väldigt gärna ha fler och mer aktiva råd så sätt igång och bilda ett kvartersråd nu! Det är din chans att göra ditt område bättre, trevligare, vackrare och roligare.

 

Så bildar du ett kvartersråd

  1. Prata ihop dig med minst två grannar.
  2. Hitta en revisor det vill säga en person som granskar kassaboken varje år.
  3. Kontakta kvartersvärden och boka ett möte där ni bildar er styrelse.
  4. Kontakta oss för att få bidrag. Ett normalstort område får cirka 15 000 kronor per år.
  5. Kvartersvärden finns till hands hela året och hjälper till om ni är ovana och osäkra.

 

Mer information

Exempel på stadgar för kvartersråd

Exempel på dagordning för årsmöte


 

Några av kvartersråden som har egna webbplatser

Kvartersrådet på Öbacka

Kvartersrådet Hinden, Marieberg

Kvartersrådet Grannen, Ålidhem

Kvartersrådet Höken/Mården, Öst på stan

Kvartersrådet Smörbyttan, östra Ersboda (södra och norra Slevgränd)

Kvartersrådet Karet 5 och 6, östra Ersboda (Hinkgränd, Krukgränd och Mjölkvägen)

Kvartersrådet Osten, västra Ersboda (Ostkroken)

Kvartersrådet Prästosten 2, västra Ersboda (Ystarvägen 135-149)

Kvartersrådet Klintvägen, Tunnelbacken

Kvartersrådet Grädden, västra Ersboda (lokal på Snipgränd 150)

Min personliga sida

Från onsdag 25 mars och cirka två veckor framåt, kommer du som bostadssökande eller hyresgäst inte att kunna logga in på den personliga sidan. Läs mer

Kontakt

Kundcenter

Mejla: Kundcenter
Ring: 090-17 77 00

Växel

Ring: 090-17 75 00

Kvartersvärdar

Kontaktlista

Adress

Besök: Östra Kyrkogatan 2,
Moritzska gården
Post: Box 244, 901 06 Umeå

Telefontider:

Måndag–fredag 08.00–12.00

Besökstider:

Måndag–torsdag 9.00–16.30
Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12–13

Om du tänkt besöka oss

Med anledning av spridningen av Corona-viruset ber vi dig som har luftvägsbesvär, feber eller hosta att inte besöka vårt Kundcenter eller våra andra kontor.

Journummer:

Vid allvarliga fel som inträffar efter kontorstid eller under helger ring 090-14 26 10.
Vid brand, olyckor eller inbrott ring 112.

För att få eller lämna information om olyckor eller kriser, ring 113 13.

Personuppgiftsansvarig

Mejla: gdpr@bostaden.umea.se