Anpassa textstorlek
A A A

Inomhustemperatur


Att ha en behaglig temperatur i lägenheten är viktigt. Vi försöker hålla 20–21°C i alla våra lägenheter året runt, men du kan också själv påverka vilken temperatur du vill ha i lägenheten.

Kalla element

Om du har 21 grader eller varmare inomhus slår termostaten av och elementet blir kallt. Det är alltså helt normalt.

Om temperaturen är någon grad för låg, kontrollera att termostaten är rätt inställd. Om temperaturen fortfarande är för låg eller för hög ringer du din kvartersvärd så hjälper hen dig.

 

Täck inte för elementet

Det ska finnas ett utrymme både ovanför och nedanför elementet eftersom luften måste kunna cirkulera. Om du vill ställa en soffa framför elementet, lämna ett mellanrum på 15–20 centimeter.

 

Långa gardiner lurar termostaten

Om gardinerna täcker termostaten blir avkännaren lurad. Det kan ge flera grader lägre rumstemperatur. Dra därför gardinerna åt sidan så att termostaten kan känna av rumstemperaturen.

 

Vrid på termostaten några gånger

Ett normalt element är varmare upptill än nertill. Ju kallare ute, desto varmare känns elementet. Ibland kan det dock bli stopp i reglaget i termostaten. Om ditt element inte blir varmt på vintern, kan du vrida termostatventilen fullt ut och tillbaka några gånger. Lämna sedan termostaten i fullt öppet läge, det vill säga vrid motsols till det tar stopp. Då ska elementet bli varmt på en kvart.

 

Frågor och svar om inomhustemperatur:

När sätts värmen på i min lägenhet?

Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Vid snabba väderomslag, till exempel under höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad.

Varför är elementen ibland kalla trots att det är kallt ute?

På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 21 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. Efter ett tag svalnar elementen till samma temperatur som i rummet. Det är därför man ibland kan känna att elementen är kalla fast det är minusgrader ute.

Vad händer om det blir kallare än 21 grader i rummet igen?

Då ser termostaten till att elementen blir varma igen.

Vad kan jag göra för att reglera värmen?

Tänk på att möblera värmeeffektivt. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Tunga gardiner som hänger framför termostaten gör att den får svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet och den tror då att det är varmare än det kanske är i rummet.

Har jag rätt temperatur hemma?

Är du osäker på om du har rätt temperatur i din lägenhet är du välkommen att kontakta din kvartersvärd.

I den här informationsfoldern förklarar vi hur du kan kontrollera och förbättra din inomhusmiljö.

Inomhustemperaturfolder  

Min personliga sida

Från onsdag 25 mars och cirka två veckor framåt, kommer du som bostadssökande eller hyresgäst inte att kunna logga in på den personliga sidan. Läs mer

Kontakt

Kundcenter

Mejla: Kundcenter
Ring: 090-17 77 00

Växel

Ring: 090-17 75 00

Kvartersvärdar

Kontaktlista

Adress

Besök: Östra Kyrkogatan 2,
Moritzska gården
Post: Box 244, 901 06 Umeå

Telefontider:

Måndag–fredag 08.00–12.00

Besökstider:

Måndag–torsdag 9.00–16.30
Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12–13

Om du tänkt besöka oss

Med anledning av spridningen av Corona-viruset ber vi dig som har luftvägsbesvär, feber eller hosta att inte besöka vårt Kundcenter eller våra andra kontor.

Journummer:

Vid allvarliga fel som inträffar efter kontorstid eller under helger ring 090-14 26 10.
Vid brand, olyckor eller inbrott ring 112.

För att få eller lämna information om olyckor eller kriser, ring 113 13.

Personuppgiftsansvarig

Mejla: gdpr@bostaden.umea.se