Anpassa textstorlek
A A A

Huskurage


Precis som många andra bostadsbolag i Sverige har Bostaden inlett att samarbete med Polisen och Huskurage. Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera.

Våld i nära relationer är klassat som ett folkhälsoproblem av världshälsoorganisationen WHO. I Sverige dör runt 20 personer varje år på grund av våld från sin nuvarande eller tidigare partner. Samtidigt lever två barn i varje skolklass i ett hem där fysiskt eller psykiskt våld förekommer.

Vi har tidigare jobbat med att förebygga brott i anslutning till våra hus, till exempel genom att ha bra belysning och säkra lägenhetsdörrar – men nu vill vi ta nästa steg. Att samarbeta med Polisen och Huskurage hoppas vi hjälper våra hyresgäster att hitta verktyg att agera när något verkar vara fel.

Huskurage innebär egentligen civilkurage – att våga agera om man misstänker att någon far illa i trapphuset. Vi önskar att det görs av omsorg och omtanke om dina grannar. Genom att visa omsorg när du hör eller ser något som gör dig orolig, så kan du rädda liv och förhindra våld. Du kan också få en trevlig pratstund med dina grannar om det visar sig att det var något helt annat än det du föreställde dig när du gick till grannens dörr.

Gör så här om du är orolig för att en granne far illa:

  • Ring på hos grannen.
  • Vid behov – hämta hjälp! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  • Ring alltid polisen på 112 vid hotfulla och akuta situationer, du kan vara anonym.
  • Om du känner allvarlig oro för att ett barn far illa – kontakta Socialtjänsten och gör en orosanmälan.


För att uppmärksamma vårt samarbete med Huskurage och Polisen sätter vi upp anslag i trapphusen på våra områden.

Tack för att du bryr dig!

Klicka fram vårt anslag här.

Läs mer om Huskurage.

Huskurages logotyp 

Polisens logotyp 

Min personliga sida

Från onsdag 25 mars och cirka två veckor framåt, kommer du som bostadssökande eller hyresgäst inte att kunna logga in på den personliga sidan. Läs mer