Anpassa textstorlek
A A A

Elsäkerhet


Om du vill förändra något i din lägenhet, kontakta alltid din kvartersvärd innan du sätter igång. Du får inte göra större ändringar som till exempel flytta en vägg eller något som rör vatten, värme, ventilation och el. Generellt sett är just arbete med elektricitet och elledningar i hemmet något du bör undvika eftersom det är komplicerat och kan vara direkt livsfarligt om det görs fel.

 

Var försiktig när du handskas med el

I de flesta av Bostadens lägenheter som är byggda i slutet av 90-talet eller senare finns jordfelsbrytare installerade. En jordfelsbrytare ger dock inte ett hundraprocentigt skydd, och därför är det av största vikt att vara försiktig i alla situationer där el finns med.

 

Kontakta din kvartersvärd

Vissa mindre arbeten, till exempel byta en glödlampa, får du göra. Men tänk då på att bryta strömmen, helst genom att slå av huvudströmbrytaren som finns i elcentralen i lägenheten, innan du börjar. Om du är det minsta osäker, tveka inte att kontakta din kvartersvärd.

Läs mer om regler och råd kring elsäkerhet på Elsäkerhetsverket

 

Smarta elsäkerhetstips

  • Undvik "fågelbon" där sladdar rullar ihop sig till ett näste.
  • Undvik att använda många grenkontakter då det kan ge överbelastning.
  • Om du kan, undvik att köra till exempel disk- eller tvättmaskin när du inte är hemma så ökar chansen för att upptäcka bränder och läckage i tid.
  • Utsätt inte elektriskt drivna prylar för vatten och fukt. Detta är lätt hänt om du använder apparater som är gjorda för inomhusbruk utomhus.
  • Köper du en begagnad elektrisk produkt på auktion eller loppis bör en sakkunnig granska sladdar och stickproppar innan du använder dem.
  • Använd rätt sorts lampa i armaturer och sätt aldrig i en glödlampa med högre effekt än vad som anges på armaturen. Då finns risk för överhettning och brand.
  • Vrid aldrig på glödlamporna för att tända och släcka adventsljusstakar eller julgransljus. När du vrider på glödlampan kan glappkontakt uppstå med brandrisk som följd. Finns det ingen sladdströmbrytare, dra hellre ur stickproppen ur vägguttaget.
  • Kontrollera så att inga sladdar hamnar i kläm under möbler eller dörrar. Och tänk på att det kan uppstå farliga situationer om husdjur börjar gnaga på lösa elsladdar på golvet
  • Ha aldrig kaffebryggare, vattenkokare, brödrost och liknande småapparater anslutna till vägguttaget. Vill du ha någon av dessa anslutna använd tidur eller en mellanstickpropp med strömbrytare.

Min personliga sida

Från onsdag 25 mars och cirka två veckor framåt, kommer du som bostadssökande eller hyresgäst inte att kunna logga in på den personliga sidan. Läs mer

Kontakt

Kundcenter

Mejla: Kundcenter
Ring: 090-17 77 00

Växel

Ring: 090-17 75 00

Kvartersvärdar

Kontaktlista

Adress

Besök: Östra Kyrkogatan 2,
Moritzska gården
Post: Box 244, 901 06 Umeå

Telefontider:

Måndag–fredag 08.00–12.00

Besökstider:

Måndag–torsdag 9.00–16.30
Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12–13

Om du tänkt besöka oss

Med anledning av spridningen av Corona-viruset ber vi dig som har luftvägsbesvär, feber eller hosta att inte besöka vårt Kundcenter eller våra andra kontor.

Journummer:

Vid allvarliga fel som inträffar efter kontorstid eller under helger ring 090-14 26 10.
Vid brand, olyckor eller inbrott ring 112.

För att få eller lämna information om olyckor eller kriser, ring 113 13.

Personuppgiftsansvarig

Mejla: gdpr@bostaden.umea.se