Anpassa textstorlek
A A A

Bikupor

 

Bikupor på Carlshem 

Vi på Bostaden vill bidra till grönare gårdar och mer växtlighet, därför har vi placerat ut bikupor i ett av våra områden.

Bikuporna kommer från företaget Biman i Stockholm. En lokal biodlare från Vännäs tittar till bina en gång per vecka.

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om bin och bikupor.

Varför sätter Bostaden upp bikupor?

Förutom att man från bikuporna får honung finns många andra fördelar. Bin pollinerar blommorna i området och gör så att det som odlas i närheten av bikuporna blir både större och av bättre kvalitet. När bin samlar nektar från blommor fastnar nämligen pollen på dem och förs vidare till andra blommor. Tack vare bin blir gårdarna grönare.

Bin är dessutom livsviktiga för oss människor och en tredjedel av vår mat skulle försvinna om det inte var för de små surrande bina.

Är bin farliga?

Ett stick från ett bi är oftast ofarligt och det är ovanligt med svårare allergiska reaktioner. Om olyckan ändå är framme och du blir stucken kan det hända att gadden och giftblåsan blir kvar i huden. Då bör du försöka ta bort den. Gadden kan fortsätta föra in gift i huden någon minut efter sticket. Det bästa är därför att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv. Ta gärna hjälp av någon.

Bistick gör ont, men de allra flesta av oss får bara en rodnad eller svullnad som försvinner efter några timmar. Om du är känslig och tror att du kan ha fått en allergisk reaktion, kontakta din vårdcentral eller ring 1177.

Är bin aktiva året runt?

Nej, under den kallare perioden av året sitter de tätt ihop i en klunga inne i bikupan. De blir aktiva och börjar flyga runt och leta mat från att det blir sju plusgrader ute.

Hur många bin bor det i kuporna?

Under högsäsong på sommaren kan det vara upp emot 70 000 bin i bikuporna. När bina går i vintervila i sin kupa är antalet nere i 20 000 och färre.

Vilka slags bin bor i kuporna?

Nordiska honungsbin av arten apis mellifera. Det som är speciellt med dessa bin är att de är bland de bästa pollinerarna i naturen. 

Vad händer med honungen?

Ett bra bisamhälle kan ge upp till 100 kg honung under en sommar och hyresgästerna som bor i området kommer självklart att få ta del av honungen. Det som blir över tar vi hand om.

Vilken skillnad är det på bin och getingar?

Bin är inte aggressiva som getingar kan vara. De är heller inte intresserade av sötsaker som getingar. Bin flyger cirka 1,5 km i radie från bikupan. Man ser skillnad på bin och getingar genom att bin är mer ludna och lite "knubbigare" över midjan.

Behövs det fler bin i Sverige?

Ja, det behövs fler bin. Runt om i världen är bi-döden omfattande. Föroreningar och besprutningsmedel i jordbruket har gjort att många bin dör. Albert Einstein lär ha sagt att utan bin så skulle mänskligheten dö ut efter fyra år och faktum är att cirka 70 procent av det som vi människor använder är beroende av pollinering. Honungsbiet är en av de bästa pollinerarna. Våra mest älskade bär som lingon, hallon, blåbär och hjortron skulle vara chanslösa utan bin.

Var finns bikuporna?

Vi har placerat ut två bikupor i skogspartiet nedanför Flintvägen 6. Bikuporna står innanför staket.

Hjälp törstiga bin under sommaren

Bin jobbar hårt. Och när man jobbar hårt blir man törstig. Bin behöver tillgång till vatten som är grunt så att de inte riskerar att drunkna. Men grunda vattenkällor, som pölar, avdunstar gärna när solen ligger på. Naturskyddsföreningen tipsar därför om att göra en bivattnare som hjälper våra pollinerande vänner att hämta andan och få i sig en slurk vatten. Så gör du en bivattnare (öppnas i nytt fönster).

 

Bikupor på Carlshem