Anpassa textstorlek
A A A

Studentboende


Vi erbjuder både vanliga hyreslägenheter och studentbostäder. Skillnaden mellan dessa är att vi endast hyr ut studentbostäderna till dig som studerar vid Umeå universitet eller SLU i Umeå. Detta är till för att underlätta för studenter att hitta en bostad i Umeå.

Vi erbjuder även studenter som läser vid Yrkeshögskolan i Umeå att hyra enkelrum i studentkorridor.

Så söker du studentboende


Registrera en personlig sida

Börja med att registrera en personlig sida. När du har gjort det startar din viktiga registreringstid och du kan anmäla intresse för våra bostäder.

Observera att du kan registrera en personlig sida innan du blivit antagen till din utbildning.

Minst 15 högskolepoäng per termin 

Om du vill anmäla ditt intresse för en studentbostad måste du vara antagen vid Umeå universitet, SLU i Umeå eller Yrkeshögskolan i Umeå och läsa minst 15 högskolepoäng per termin.

Nollställning registreringsdatum

Ditt registreringsdatum nollställs när du tilldelas en bostad. Det gäller dock inte för dig som får ditt första avtal på ett enkelrum i studentkorridor, du får istället behålla ditt registreringsdatum.

Nytt enkelrum

Om du flyttar in i ett enkelrum i studentkorridor får du vänta i 3 månader innan du kan söka enkelrum på nytt.

Två typer av studentboende

Det finns två typer av studentboende: enkelrum i studentkorridor och studentlägenheter. Enkelrum är den vanligaste varianten. Som student kan du naturligtvis även välja att hyra någon av våra vanliga hyreslägenheter.

Enkelrum i studentkorridor


Vad ingår i boendet?

Våra enkelrum är möblerade med ett basmöblemang. Årshyran är fördelad på tio månader, vilket innebär att du inte behöver betala någon hyra under juni och juli. I hyran ingår värme, vatten, hushållsel och kabel-tv.

Enkelrummen finns i olika varianter men de flesta har gemensamt kök och egen dusch i rummet. Men vi har även enkelrum med gemensamt kök och gemensam dusch i korridoren samt enkelrum med eget pentry (minikök) och dusch. Om du hyr ett enkelrum med gemensamt kök ingår ett låsbart skåp i köket där du kan förvara dina matvaror och/eller porslin med mera. Porslin, husgeråd och städutrustning får de boende stå för själva.

Vilka regler gäller?

Alla som bor i korridoren har gemensamt ansvar för städning i korridor, kök, rum för samvaro och andra gemensamma utrymmen som till exempel tvättstuga och bastu med flera. Det är inte tillåtet att röka eller ha husdjur i gemensamma utrymmen. På grund av allergirisken bör du inte heller ha husdjur eller röka inne på ditt rum. När du flyttar kan vi i så fall ta ut en saneringskostnad. I övrigt gäller att hålla en låg ljudnivå under kvällar och nätter samt att vårda rummet på ett sunt sätt.

Att bo i enkelrum är en bra och intressant boendeform, eftersom du tillsammans med 4–13 andra studenter delar på gemensamma utrymmen som kök, rum för samvaro och korridor och i vissa fall även dusch. Men detta innebär också att du måste ta ditt ansvar och visa respekt för de andra i korridoren när det gäller städning, ljudnivå och kultur med mera. Alla enkelrum är anpassade för endast en person.

Att bo i enkelrum i studentkorridor har många fördelar:

  • Billigt – I hyran för våra enkelrum ingår värme, vatten, hushållsel och kabel-tv. Du betalar ingen hyra under juni och juli. Varje vecka kommer en städfirma och städar korridoren men du har ändå ansvar för att hålla rent och snyggt.
  • Behåll din kötid – Första gången du flyttar till ett enkelrum i studentkorridor nollställs inte din kötid, utan du får behålla den. Det sker helt automatiskt.
  • Nära universitetet – Våra studentkorridorer finns på Ålidhem, Berghem, Carlshem, Mariehem, Nydalahöjd och Tunnelbacken – med andra ord väldigt nära universitet så att du enkelt och snabbt kan ta dig till och från.
  • Lättare att få boende – Generellt sett är det enklare att få boende i en av våra korridorer och kötiden är ofta kortare än till vanliga lägenheter.
  • Få nya kompisar – När du bor i korridor får du en massa nya kompisar och behöver aldrig känna dig ensam, samtidigt som du också kan stänga dörren till ditt rum och vara ifred om du hellre vill det.


 

Studentlägenhet

Våra studentlägenheter finns från storleken ettor upp till fyror och några av dessa är möblerade. Årshyran är i de allra flesta fall fördelad på 12 månader, men det finns undantag. I hyran ingår oftast värme, vatten och kabel-tv. I vissa lägenheter tillkommer dock hushållsel som du som kund då måste teckna själv. I vissa lägenheter tillkommer uppvärmning (Historiegränd 1 A–Ä).

Kontakt

Kundcenter

Mejla: Kundcenter
Ring: 090-17 77 00

Växel

Ring: 090-17 75 00

Kvartersvärdar

Kontaktlista

Adress

Besök: Östra Kyrkogatan 2,
Moritzska gården
Post: Box 244, 901 06 Umeå

Telefontider:

Måndag–fredag 9.00–15.00

Besökstider:

Måndag–torsdag 9.00–16.30
Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12–13

Journummer:

Vid allvarliga fel som inträffar efter kontorstid eller under helger ring 090-14 26 10.
Vid brand, olyckor eller inbrott ring 112.