Anpassa textstorlek
A A A

Studentboende


Vi erbjuder både vanliga hyreslägenheter och studentbostäder. Skillnaden mellan dessa är att vi endast hyr ut studentbostäderna till dig som studerar vid Umeå universitet eller SLU i Umeå. Detta är till för att underlätta för studenter att hitta en bostad i Umeå. Vi erbjuder även studenter som läser vid Yrkeshögskolan i Umeå att hyra enkelrum i studentkorridor.

Det finns två typer av studentboende: enkelrum i studentkorridor och studentlägenheter. Enkelrum är den vanligaste varianten. Som student kan du naturligtvis även välja att hyra någon av våra vanliga hyreslägenheter.

Två studenter som letar boende med laptop

Bo i studentrum

Våra enkelrum i studentkorridorer erbjuder ett prisvärt boende nära Umeå universitet. När du bor i studentkorridor får du ett socialt boende med möjligheten att lära känna nya vänner, samtidigt som du också kan stänga dörren till ditt rum och vara ifred om du hellre vill det.

Lediga studentbostäder

Fördelar med studentrum

  • Billigt – Hyran för våra enkelrum ligger på cirka 2650 kr och då ingår värme, vatten, hushållsel och kabel-tv. Du betalar ingen hyra under juni och juli. Varje vecka kommer en städfirma och städar korridoren men du har ändå ansvar för att hålla rent och snyggt.
  • Nära universitetet – Våra studentkorridorer finns på Ålidhem, Berghem, Nydalahöjd och Tunnelbacken – med andra ord väldigt nära universitet så att du enkelt och snabbt kan ta dig till och från.
  • Lättare att få boende – Generellt sett är det enklare att få boende i en av våra korridorer och kötiden är ofta kortare än till vanliga lägenheter.
  • Få nya kompisar – När du bor i korridor får du en massa nya kompisar och behöver aldrig känna dig ensam, samtidigt som du också kan stänga dörren till ditt rum och vara ifred om du hellre vill det.
  • Behåll din kötid – När du flyttar till ditt första enkelrum i studentkorridor nollställs inte din kötid, utan du får behålla den.

Vad ingår i boendet?

Våra enkelrum är möblerade med ett basmöblemang. Möbleringen kan se lite olika ut beroende på område, men generellt ingår sängram (madrass ingår inte), skrivbord med hurts, stol och en bokhylla. Vill du veta exakt vad som ingår kan du kontakta kvartersvärden på den adress som avses. Kontaktuppgifterna till alla våra kvartersvärdar

Årshyran är fördelad på tio månader, vilket innebär att du inte behöver betala någon hyra under juni och juli. I hyran ingår värme, vatten, hushållsel och kabel-tv.

Enkelrummen finns i olika varianter men de flesta har gemensamt kök och egen dusch i rummet. Men det finns även enkelrum med gemensamt kök och gemensam dusch i korridoren samt enkelrum med eget pentry (minikök) och dusch.

Om du hyr ett enkelrum med gemensamt kök ingår ett låsbart skåp i köket där du kan förvara dina matvaror och/eller porslin med mera. Porslin, husgeråd och städutrustning får du ordna med själv.


Vilka regler gäller?

Alla som bor i korridoren har gemensamt ansvar för städning i korridor, kök, rum för samvaro och andra gemensamma utrymmen som till exempel tvättstuga och bastu med mera.

Det är inte tillåtet att röka eller ha husdjur i gemensamma utrymmen. Och på grund av allergirisken bör du inte heller ha husdjur eller röka inne på ditt rum. När du flyttar kan vi i så fall ta ut en saneringskostnad. I övrigt gäller att hålla en låg ljudnivå under kvällar och nätter samt att vårda rummet på ett sunt sätt.

Att bo i enkelrum är en bra och intressant boendeform, eftersom du tillsammans med 4–13 andra studenter delar på gemensamma utrymmen som kök, rum för samvaro och korridor och i vissa fall även dusch. Men det innebär också att du måste ta ditt ansvar och visa respekt mot de andra i korridoren när det gäller städning, ljudnivå och kultur med mera.

Alla enkelrum är anpassade för endast en person.

Två studenter som tillsammans lyfter en flyttkartong

Bo i studentlägenhet

Vi erbjuder studentlägenheter från storleken ettor upp till fyror och några av dessa är möblerade. Årshyran är i de allra flesta fall fördelad på 12 månader, men det finns undantag. I hyran ingår oftast värme, vatten och kabel-tv. I vissa lägenheter tillkommer dock hushållsel som du som kund då måste teckna själv. I vissa lägenheter tillkommer uppvärmning (Historiegränd 1 A–Ä).

Lediga studentbostäder
Så söker du studentboende

Registrera en personlig sida

Börja med att registrera en personlig sida. När du har gjort det startar din viktiga registreringstid och du kan anmäla intresse för våra bostäder.

Tänk på att du kan registrera en personlig sida innan du blivit antagen till din utbildning.

Minst 15 högskolepoäng per termin

Om du vill anmäla ditt intresse för en studentbostad måste du vara antagen vid Umeå universitet, SLU i Umeå eller Yrkeshögskolan i Umeå och läsa minst 15 högskolepoäng per termin.

När du får en bostad

Ditt registreringsdatum nollställs när du tilldelas en bostad. Det gäller dock inte för dig som får ditt första avtal på ett enkelrum i studentkorridor, du får istället behålla ditt registreringsdatum.

Söka nytt rum efter tre månader

Om du flyttar in i ett enkelrum i studentkorridor får du vänta i 3 månader innan du kan söka enkelrum på nytt.

Min personliga sida

Registrering möjlig från året du fyller 16 år

Kontakt

Kundcenter

Mejla: Kundcenter
Ring: 090-17 77 00

Växel

Ring: 090-17 75 00

Kvartersvärdar

Kontaktlista

Adress

Besök: Östra Kyrkogatan 2,
Moritzska gården
Post: Box 244, 901 06 Umeå

Telefontider:

Måndag–fredag 08.00–12.00

Besökstider:

Måndag–torsdag 9.00–16.30
Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12–13

Journummer:

Vid allvarliga fel som inträffar efter kontorstid eller under helger ring 090-14 26 10.
Vid brand, olyckor eller inbrott ring 112.

För att få eller lämna information om olyckor eller kriser, ring 113 13.

Personuppgiftsansvarig

Mejla: gdpr@bostaden.umea.se