Med anledning av senaste dagarnas insändare om Bostadens bostadskö vill vi förtydliga hur vårt kösystem fungerar.


Nästan 80 000 personer har registrerat en personlig sida hos oss. Men när en lägenhet läggs ut varierar intresset beroende på dess läge och hyresnivå till exempel. Många finns registrerade hos oss bara för att samla tid eftersom det är kötiden som är den avgörande faktorn för möjligheten att hyra en bostad när det blir aktuellt. Hos vissa bostadsbolag får man betala en årlig avgift för att vara med i kön, men hos oss kostar det inget. Drygt 5000 lägenheter/enkelrum är enbart till för studenter och cirka 10 900 är ”vanliga” lägenheter. Hur lätt det är att få en studentbostad varierar mycket under året - i januari kan vi ha flera lediga studentrum, medan kön är lång på hösten.

Bostaden strävar efter att ha en rättvis bostadskö där alla som vill ska kunna köa sig fram till en ledig lägenhet. Men för att det ska fungera kan vi inte skicka en fråga till alla 80 000 för varje ledig lägenhet som läggs ut, utan det är de som aktivt anmäler intresse när den finns ute som blir tillfrågade. Av de som anmält intresse är det sen de 8 personer med längst kötid som får ett erbjudande. Om den första tackar nej görs ett nytt varv osv, osv…tills någon har tackat ja.

Det kan låta komplicerat men är egentligen ganska enkelt, och allt sker automatiskt utan manuell inblandning. Men det bygger som sagt på att man anmäler intresse och det i sin tur innebär att det är bra att gå in då och då för att se vad som är på gång. För att behålla sin kötid räcker det med att gå in på sin personliga sida en gång per år. Vi har även en elektronisk avtalsrutin som gör det möjligt att teckna avtal på distans. Man kan vara bortrest eller bo på annan ort för tillfället och det fungerar ändå. De bostadssökande som inte har tillgång till dator kan alltid kontakta vårt kundcenter och få hjälp med att aktivera sin personliga sida.

Våra kundundersökningar visar att 88 procent är nöjda med vårt uthyrningssystem, något som gör att vi känner oss trygga och nöjda med vårt uthyrningssätt.

Maria Söderström
Områdeschef kundcenter, AB Bostaden