Öst på stan

Där du känner dig hemma – Öst på stan

I området Öst på stan ligger Bostadens hus på Häradshövdingegatan, Nygatan, Pilgatan, Storgatan, Östermalmsgatan och Östra Norrlandsgatan. Här har Bostaden omkring 250 hyreslägenheter och det första huset byggdes i slutet av 1930-talet. Du hittar ettor till femmor och en sexa i området. Öst på stan omfattar området mellan Östra Kyrkogatan och Blå vägen.

Äldre trähus blandat med moderna inslag

Öst på stan karakteriseras av äldre trähus och små, personligt präglade butiker. Området ligger nära både centrala Umeå, universitetsområdet och sjukhuset. Stadsdelen erbjuder en inblick i Umeås historia smakfullt blandat med moderna inslag.

Här har du tillgång till allt från caféer, restauranger och uteställen såsom Scharinska villan till parker och strandpromenaden längs älven. Området rymmer därutöver förskola, grundskola, gymnasium och konstnärligt campus. I området finner du för övrigt Bostadens huvudkontor som huserar i Moritzska gården.

Checka in på fängelset eller ta en fika

På Storgatan finns det gamla fängelset som byggdes 1861. Det är en av de få byggnader som klarade sig i den stora stadsbranden 1888. Verksamheten upphörde 1981 och cellerna har idag omvandlats till hotellrum där du kan betala för att få tillbringa natten på fängelset. Just intill finns en uppskattad servering som på sommaren öppnar sin uteservering ute på fängelsets gamla rastplats.

Här hittar du en karta över Öst på stan