Sävar

Där du känner dig hemma – Sävar

I Sävar ligger våra cirka 100 hyreslägenheter på Blomstervägen, Hällvägen, Lärkstigen, Jullovsvägen och Sportlovsvägen. Samtliga 118 lägenheter är byggda i form av tvåvåningshus i barnvänliga och bilfria områden. Här finns lägenheter i storlekar från ettor till femmor.

Rikt föreningsliv för den som vill engagera sig

Sävar är en tätort belägen vid Sävarån cirka 15 km nordost om Umeå längs E4:an. I Sävar har du god tillgång till all den dagliga service du behöver. I det välbesökta centrumet finns matbutik, restaurang, blomsteraffär och alldeles i närheten finner du bensinstation, kyrka och låg- mellan och högstadium.

Sävar har ett rikt föreningsliv och hembygdsföreningen, kyrkan och idrottsklubbarna erbjuder många möjligheter till engagemang.

Tätort som fött många musiker

I Sävar finns även ett blomstrande kulturliv. På den vackert belägna utescenen sätter musik- och teaterföreningen regelbundet upp föreställningar och många av Umeås musikaliska själar har sina rötter i Sävar – bland andra Isolation years, Jennie Abrahamsson och Two White Horses.

200 år av fred på svensk mark

Slaget vid Sävar under finska vinterkriget 1809 kom att bli Sveriges sista större slag på egen mark och slutade med att Sverige fick lämna ifrån sig Finland till Ryssland. 2009 firades 200 år av fred på svensk mark i Sävar vilket uppmärksammades såväl lokalt, nationellt som internationellt. Detta firades genom att återskapa Slaget vid Sävar i form av teater med storskaliga strider mellan ryska och svenska trupper.

Här hittar du en karta över Sävar